Deșeurile, o problemă sau o resursă?

Deșeurile, problema actuală

În mod inevitabil, deșeurile sunt create mereu de către persoane, majoritatea activităților umane având ca rezultat apariția unor astfel de produse secundare. Achiziționarea și consumarea alimentelor sau produselor de uz zilnic produc inevitabil deșeuri, ce în mod ideal pot să fie reciclate. Aproape orice activitate pe care o facem va genera în final, un tip de deșeu, o categorie importantă fiind deșeurile rămase în urma ciclului de viață al produselor. Bateriile uzate, electronicele și electrocasnicele, tonele sau cartușele de imprimantă fiind doar câteva exemple de deșeuri de acest fel.

Multe dintre produsele de care nu mai avem nevoie ajung la gropile de gunoi, de la resturi menajere, până la orice lucru care și-a pierdut utilitatea în timp. Toate acestea reprezintă deșeurile municipale. În medie, românii produc 272 de kilograme de deșeuri municipale pe an pe cap de locuitor (Eurostat, 2018).
Trebuie să ne gândim la imaginea de ansamblu pe măsură ce devenim mai conștienți la nivel global de impactul culturii noastre de generare a deșeurilor. Se estimează că până în 2050 ar putea exista mai multe deșeuri de plastic în ocean decât pești și că, dacă toată lumea ar folosi resurse în același ritm ca un rezident al UE, am avea nevoie de 3 planete pentru a ne susține.

Economia circulară, o posibilă soluție

Într-o economie verde – sau circulară – vom deveni mai degrabă utilizatori decât consumatori, produsele vor fi făcute să dureze și apoi să fie refolosite și refăcute, folosind materiale biologice care pot fi returnate în siguranță în natură și cu energie regenerabilă.
România se situează cu mult sub media europeană în cee ace privește reciclarea și implementarea unei economii circulare, dar poate avansa către îndeplinirea obiectivelor UE și valorificarea oportunităților economiei circulare prin:

  • Revizuirea planurilor regionale de gestionare a deșeurilor
  • Implementarea unor sisteme eficiente de colectare separată a materialelor reciclabile și a deșeurilor biologice
  • Creșterea stimulentelor economice pentru prevenirea și reciclarea deșeurilor, prin taxe eficiente la depozitele de deșeuri și amenzi pentru implementarea ineficientă
  • Acordarea de asistență tehnică municipalităților, pentru a crește rata conștientizării și participării cetățenilor
  • Folosirea fondurilor UE pentru a sprijini colectarea separată, sortarea și reciclarea, inclusiv colectarea și tratarea deșeurilor biologice.

Deșeurile, o resursă pentru viitor

Pe lângă prevenirea și reciclarea deșeurilor, un pilon important al gestionării deșeurilor este tratarea acestora ca o resursă valoroasă. Folosind tehnologii moderne, suntem capabili să recuperăm energia regenerabilă din deșeurile nepericuloase colectate.
Reciclarea, atunci când este realizată corect, reprezintă o modalitate ușoară de a elimina materialele care ajung în mod normal în gropi de gunoi, habitate și alte medii unde pot rezista ani de zile dăunând mediului.

  • Oraşul Seini din Maramureş este primul din ţară care îşi produce energia electrică pentru iluminatul public în regie proprie, folosind dejecţii animaliere. Pe lângă energia electrică, în urma procesului de fermentaţie al gunoiului rezultă alte două componente, energie termică şi îngrăşământ bio.
  • Resturile alimentare pot fi transfomate în fertilizator.
  • Biogazul emanat de deșeurile aruncate poate fi transformat în energie electrică. Avantajul suplimentar este dat de faptul că astfel se captează biogazul care are un efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon.
  • Până la 40% din consumul de petrol poate fi redus prin reciclarea deșeurilor de plastic
  • Reciclarea unei tone de plastic economisește energie egală cu 5.774 kWh, aceasta este echivalentă cu energia consumată de două ființe umane, timp un an.

Diflora împreună cu tine – aportul nostru necesar

Diflora contribuie la transformarea deșeurilor în materiale valoroase alături de toți partenerii și clienții pe care îi deservim. Prin reciclare, reușim să alimentăm în continuare activitățile desfășurate de numeroase persoane fizice și juridice pentru crearea unui viitor durabil. Mai mult, muncim la îmbunătățirea constantă a proceselor de reciclare a tuturor materialelor feroase și neferoase pe care le operăm.
Contribuie și tu la un viitor durabil. Sună-ne la +40729122127 și spune-ne cum putem să îți fim de ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cere ofertă

Sunați-ne sau vizitați oricând, ne străduim să răspundem la toate întrebările în termen de 24 de ore în zilele lucrătoare.