Importanța reciclării deșeurilor

Necesitatea reciclării într-o lume ce consumă

Reciclarea este fundamentală în promovarea unei economii circulare, aceasta fiind noua paradigmă a durabilității, capabilă să reducă implicațiile asupra mediului și să contribuie la crearea de noi oportunități pentru locuri de muncă.
Reciclarea trebie să fie privită ca o responsabilitate colectivă, a fiecăruia dintre noi, pentru a ne asigura un viitor durabil. Responsabilitatea agenților economici ce au în vedere colectarea și selectarea este de a ne oferi mijloacele necesare pentru a face asta, dar fiecare persoană în parte trebuie să ofere inițiativa. În timp, reciclarea aduce foarte multe beneficii, utile atât mediului înconjurător, cât și nouă.

Reciclarea ajută la păstrarea resurselor naturale

Când reciclăm, materialele uzate sunt transformate în produse noi, reducând nevoia de a consuma resurse naturale. Dacă materialele utilizate nu sunt reciclate, se creează produse noi prin extragerea materiei prime proaspete de pe Pământ, prin activităăți precum minerit și silvicultură. Reciclarea ajută la conservarea materiilor prime importante și protejează habitatele naturale pentru viitor.

Salvează energie

Utilizarea materialelor reciclate în procesul de fabricație consumă mult mai puțină energie decât cea necesară pentru producerea de noi produse din materii prime – chiar și atunci când se compară toate costurile asociate, inclusiv transportul etc.
De exemplu, reciclarea fierului și a oțelului economisește 74% energie și reduce poluarea apei și a aerului cu respectiv 76% și 86%, comparativ cu producția primară.

Reduce emisiile de carbon, diminuând astfel efectul de seră

Reducerea deșeurilor, reciclarea și compostarea sunt modalități eficiente de a reduce generarea de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul. Deoarece reciclarea presupune utilizarea unei cantități mai mici de energie pentru obținerea și prelucrarea de noi materii prime, produce mai puține emisii de carbon.

Provoacă mult mai puțin rău mediului și animalelor decât extragerea sau fabricarea materiilor prime

Exploatarea minieră, fracturarea hidraulică și defrișările cauzează daune planetei, provocând poluarea aerului și a apei. De asemenea, procesele industriale prin care se fabrică majoritatea produselor cauzează poluare și utilizează resurse mari de energie. Produsele ce nu se reciclează trebuie să fie incinerate sau depozitate în gropile de gunoi, opțiuni care provoacă o daună mult mai mare mediului înconjurător.

Reduce cantitatea de deșeuri care este trimisă la gropile de gunoi

Conform unui raportul Efor Romania publicat anul trecut, prin 2015 guvernul estima că există 240 de gropi mari de gunoi în toată țara; în locul lor ar fi trebuit făcute cu mare efort altele noi, care să împiedice poluarea solului, a apelor subterane şi a aerului dimprejur. De remarcat că, deși la cantitatea totală raportată de deșeuri suntem sub media europeană, în continuare suntem pe ultimul loc în UE la reciclare (20 kg/an/locuitor față de 144 media europeană), iar la depozitarea în gropi de gunoi, “tradiţională”, depășim semnificativ media pe Uniune (192 kg/an/locuitor față de 114 kg/an/ locuitor).
În România se reciclează doar 14% din ce se colectează ca deşeu municipal, fără nicio şansă de a atinge ţinta de 50% stabilită statelor membre pentru finalul lui 2020.

Reciclarea creează locuri de muncă

Conform GreenPoint Management, în cazul României 10.000 de tone de deşeuri, duse la groapă, înseamnă 6 locuri noi de muncă create, pe când 10.000 de tone de deşeuri reciclate înseamnă 16 noi locuri de muncă.
Dacă până în 2030, România reuşește să implementeze modelul economiei circulare, acest domeniu va genera 180.000 de noi locuri de muncă. Potenţialele avantaje sunt imense şi pot facilita tranziţia noastră către o economie în care nimic nu se risipeşte.

Diflora nu se oprește din a vă arăta importanța reciclării

Cu peste 225.000 de tone de deşeuri metalice reciclate de-a lungul timpului, Diflora continuă să creeze alături de fiecare client al său un mediu mai curat și mai sigur. Credem că reciclarea alimentează viitorul și suntem alături de toți producătorii cu care colaborăm pentru a ne îmbunătăți și eficientiza procesele împreună. Colectăm o serie vastă de deșeuri, de la deșeuri feroase, până la catalizatori auto și produse electrice.
Accesează Diflora.net și spune-ne cu ce te putem ajuta, indiferent dacă ești persoană fizică sau juridică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cere ofertă

Sunați-ne sau vizitați oricând, ne străduim să răspundem la toate întrebările în termen de 24 de ore în zilele lucrătoare.