Deșeurile periculoase – a înțelege și a colecta selectiv
Pentru a înțelege ce presupune procesul de colectare și selectare al deșeurilor periculoase, trebie ca mai întâi să înțelegem care sunt aceste tipuri de deșeuri și de ce ele constituie o problemă importantă, atât pentru societate ca întreg, cât și pentru oameni la nivel individual.
Simplu definit, un deșeu periculos este un deșeu ce capătă caracteristici sau are proprietăți capabile să producă un efect dăunător atât asupra sănătății umane, cât și asupra sănătății mediului, fie el natural sau caracterizat de existența unei comunități de persoane.
Deșeurile periculoase pot să fie generate în multe feluri și provin din la fel de multe surse, variind adesea de la deșeurile proceselor de fabricație industriale până la comunele baterii. Acestea sunt generate în cantități mici, la nivel individual și în cantități mari, în urma proceselor industriale ce utilizează produse de acest gen ca materie primă sau, pe de altă parte, ca produs finit. Un exemplu foarte comun sunt substanțe precum vopselele.
Forma și locul de origine
Deșeurile periculoase sunt în mare parte generate de agenții economici sau instituții specifice, precum cele din domeniul sănătății, unde avem ca exemple spitale, clinici, cabinete sau laboratoare. Alături de acestea, există multe alte industrii ce au ca rezultat al activității lor cantități semnificative de astfel de deșeuri, precum domeniul farmaceutic, industria alimentară, agricultura, industria chimică, HORECA, industria construcțiilor sau industria auto.
Cu toate acestea, există categorii de deșeuri periculoase ce pot fi generate în cantități semnificative în cadrul gospodăriilor la nivel individual, personal, sau în cadrul unui grup de persoane. Principalele categorii de deșeuri de acest fel sunt reprezentate de vopsele, diluanți, baterii, electronice, electrocasnice, detergenți, produse de curățenie, produse cosmetice, ulei alimentar folosit, produsele pentru îngrijirea grădinilor, becurile, insecticide sau pesticide.
O mențiune importantă o reprezintă în acest caz contribuția individului la răspândirea sau, în caz contrar, împiedicare acestor deșeuri de a afecta bunul mers al lucrurilor și sănătatea societății din care face parte, de la cea mai mică baterie și până la adezivi sau diverse deșeuri ale gospodăriei. Atât pentru marii producători, cât și pentru gospodăriile individuale, colectarea selectivă a deșeurilor poate duce la îmbunătățiri semnificative a calității vieții cotidiene și a vieții pe plan economic a comunității, transformând peisajul într-unul sigur și pe drumul spre dezvoltare constantă.
Colectarea și selectarea deșeurilor periculoase
Având în vedere cazul României, doar în anul 2018 a fost produs un total de 5,8 milioane de tone de deșeuri. Conform ultimelor date Eurostat (2018), 0,4% din acele deșeuri sunt considerate periculoase.
Deșeurile periculoase implică un proces specializat de tratare și separare pentru ca specialiștii în domeniu și companiile dedicate să se poată asigura că substanțele dăunătoare sunt eliminate într-un mod prin care nu există niciun impact negativ asupra mediului înconjurător. Astfel, acestea trebuie colectate și selectate în mod constant de către operatori specializați.
De peste 15 ani, Diflora pune la dispoziția tuturor clienților și partenerilor săi soluții pentru orice nevoie legată de colectarea selectivă și comercializarea produselor reciclabile. În prezent, dispunem de 8 puncte de lucru în trei județe din țară: Satu Mare, Sălaj și Maramureș.
Deținem autorizație pentru colectarea deșeurilor chimice și periculoase colaborând constant atât cu persoane fizice, cât și cu persoane juridice. Cele mai frecvente tipuri de deșeuri periculoase colectate de către noi sunt:
- Deșeuri petroliere, uleiri uzate
- Diverse baterii
- Medicamente
- Vopsele, rășini
- Adezivi, uleiuri minerale
- Deșeuri gospodărie, detergenți
Intenționez să reciclez deșeurile periculoase. Ce fac?
Indiferent de produsele pe care vreți să le reciclați:
- Sunați-ne: +40729122127
- Contactați-ne pe e-mail pentru a cere o ofertă sau a adresa orice întrebare: office@diflora.net
- Vizitați-ne la oricare dintre dintre punctele noastre de colectare
La cerere putem efectua și transportul acestor materiale periculoase de la domiciliul sau sediul companiei, în vederea colectării și reciclării acestora.
Alege să reciclezi și lasă o urmă pozitivă asupra mediului înconjurător și a societății din care faci parte.